Dillkyckling med kokt potatis

Dillkyckling med kokt potatis

1 hel kyckling (ca. 1,2-1,4 kg)

3-4 morötter (efter smak)

1-2 gul lök

½-1 stjälkselleri = bladselleri

1- 2 lagerblad

salt, vitpeppar

vatten

1-2 dl mjölk (lättmjölk funkar bra)

ca. 6 msk vetemjöl (eller maizena redning för ljusa såser)

Dill, massor. Fryst funkar också bra och är väldigt enkelt.

1-2msk citron

Först kokade jag kycklingen med morot, selleri och lök med lagerblad, lite salt och vitpeppar. Vatten så det täcker (i en ganska trång kastrull), kanske 1-1,5 liter. Använder man färsk dill så kan man med fördel ta de grova stjälkarna och låta dem koka med. Jag brukar vara ganska försiktig med saltet i detta skede. Eftersom buljongen kokar ihop en del så kan det bli för mycket salt, bättre att ha i för lite och salta efteråt tycker jag. För att hålla koll på hur länge kycklingen ska koka så använder jag en digital termometer som jag sticker i bröstet på kycklingen. 72 grader tar jag upp den till.

När kycklingen är färdig tar jag upp den och låter resten fortsätta koka. Jag brukar försöka plocka loss köttet från kycklingen så fort som möjligt och lägga tillbaka skrovet i kastrullen, i hopp om extra smak på buljongen. Skär sedan köttet i lämpliga bitar (det som inte redan är sönderdelat från att ha plockats från fågeln)

När buljongen känns klar så silar jag den. Innan jag silar den så brukar jag ta tillvara på morötterna, dessa brukar jag ha med i såsen sedan för att dryga ut den. Dom är ju ganska mjuka, men kokningen gör dem också väldigt söta och goda (tycker jag). Men det kan man ju göra som man vill med. När jag gör denna rätt på nötkött (högrev eller bog) så brukar jag ersätta stjälksellering med rotselleri, kålrot och palsternacka. Då brukar jag ta ”rotmoset” som bli kvar när jag silat buljonen och mixa till puré. Den fryser jag in i små askar eller isformar. Jag tycker dom små kuberna funkar jättebra i såser och grytor, dom ger bårde extra ”djup” och sötma och små mängder puré försvinner helt, så det märks inte att man haft i purén. Om jag kokar med kycklingskrovet så kastar jag rotsakerna efter att jag silat buljongen, jag orkar inte separera kycklingbenen från grönsakerna.

Så här långt kan man gärna förbereda dagen innan eller tidigare samma dag. Låter man buljongen kallna i kylen så samlas fettet överst och stelnar, och är lätt att plocka bort.

Börja koka potatisen.

Koka upp buljongen. Lagom mängd är någonstans runt 0,6-0,8 liter. Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten (om du använder vetemjöl) och rör i buljongen. Ha också i 1-2 dl mjölk. Låt allt koka någon minut. Ha i kycklingköttet och (om du sparat dem) moroten. Låt koka upp, ha i finhackad dill och citronsaft. Jag brukar vara lite försiktigt med citronen och ha i mer gradvis, tills jag får mängden rätt. Vinäger funkar också men jag vet inte vilka mängder. Smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar